Το βουητό στα αυτιά, γνωστό και ως εμβοές, είναι ένας ήχος που μόνο εσείς μπορείτε να ακούσετε – είτε πρόκειται για βουητό, κουδούνισμα, ή ακόμα και ήχους που θυμίζουν παράσιτα. Συχνά εμφανίζεται σε στιγμές ησυχίας ή χαλάρωσης, κάνοντάς το να φαίνεται πιο έντονο. Είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει το 15%-20% των ενηλίκων, σε διάφορους βαθμούς έντασης.
Το βουητό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:
Συχνά συνδέεται με απώλεια ακοής.
Παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να συμβάλουν στις εμβοές.
Αλλεργίες, κυκλοφοριακά ζητήματα ή ακόμα και προβλήματα στον αυχένα και τη σιαγόνα.
Οι συχνές ή έντονες εμβοές μπορεί να προκαλέσουν:
Επισκεφθείτε έναν Κλινικό Ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνη λήψη του ιατρικού ιστορικού και έλεγχος της ακοής. Αν χρειαστούν περεταίρω εξετάσεις τότε ο Ακουολόγος θα σας παραπέμψει σε Ωτορινολαρυγγολόγο ή άλλους ειδικούς
Υπάρχουν πολλές λύσεις για τη διαχείριση των εμβοών:
Μελέτες δείχνουν ότι 90% των ατόμων που πάσχουν από βουητά έχουν επίσης και κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποκαθιστούν την ακοή και προσφέρουν ανακούφιση μέσω ηχοκάλυψης.
Είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν ανεπαίσθητο, ήπιο ήχο καλύπτοντας το βουητό. Προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τις εμβοές χωρίς βελτίωση την ακοή.
Κάποια άτομα που υποφέρουν από εμβοές, υποφέρουν επίσης από άγχος, στρες ή διακατέχονται από άλλα αρνητικά συναισθήματα, επομένως η ιατρική/φαρμακευτική αγωγή αλλά και κάποια διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η συμβουλευτική στήριξη από έναν ψυχολόγο ή κάποιον άλλον ειδικό μπορεί να ανακουφίσει το άτομο που πάσχει από εμβοές. Επίπλόεν, κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να είναι υποβοηθητικές, όπως και η θετική σκέψη και στάση ζωής που θα κάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος πιο ανεκτή.
Λεωφόρος Αθαλάσσας 18 Τ.Κ. 2018
Πέτρου Τσίρου 38E&F, T.K. 3075
Παύλου Βαλδασερίδη 24, Κεβέ Κωρτ #2, Τ.Κ. 6018